Reizen

Met hiv en medicijnen op reis? Uw plusapotheek helpt u op weg! Waar kunt u voordat u op reis gaat aan denken om problemen in het buitenland te voorkomen? Uw positieve reisplanner in tien stappen.

1. Wordt u met uw hiv toegelaten?

Europa
Als burger van de EU zijn er voor u geen beperkingen om te reizen naar andere EU-landen. De enige uitzondering is een onderdeel van ons eigen koninkrijk: mensen met hiv mogen niet werken of stage lopen op Aruba.

Verenigde Staten
Sinds 2010 zijn mensen met hiv welkom in Amerika. Vooraf moet u een formulier invullen waarop wordt gevraagd of u een besmettelijke ziekte hebt. Omdat hiv in dit kader van de lijst met besmettelijke ziektes is afgehaald, kunt u hier met uw hiv ‘nee’ op antwoorden.

Overige landen
U mag als Nederlander met hiv een aantal landen buiten de EU niet als toerist bezoeken, of het is vooraf niet zeker of u met hiv-remmers het land probleemloos kunt bezoeken. Dit geldt bijvoorbeeld voor Equatoriaal-Guinea, Irak, Papoea-Nieuw-Guinea, Katar, Salamonseilanden, Singapore, Soedan en Jemen. Veel andere landen hebben beperkingen als iemand met hiv er langer dan een maand naartoe wil gaan of zich er blijvend wil vestigen. Als u buiten de EU wilt gaan reizen, kunt u op hivtravel.org checken of er inreisbeperkingen zijn.

2. Zijn er speciale aandachtspunten in het land waar u naartoe gaat?

Zijn vaccinaties en/of antimalariamiddelen aangeraden?
Op www.lcr.nl of www.gezondopreis.nl kunt u lezen of vaccinaties en/of antimalariamiddelen worden aangeraden en waar u zich kunt laten vaccineren. Deze informatie is niet toegespitst op mensen met hiv. Een vaccinatie tegen hepatitis B is sowieso een aanrader voor mannen die seks hebben met mannen. Deze vaccinatie blijft uw hele leven werken. Als uw CD4 lager dan 500 is, kunt u zich laten adviseren door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering 0900 9584 (45 cent per minuut) of door de GGD bij u in de regio. Als uw CD4 lager is dan 500 worden sommige vaccinaties afgeraden; meestal zijn er alternatieven. Alleen als uw CD4 lager is dan 200, is het aan te raden om bijvoorbeeld niet te reizen naar landen waar gele koorts heerst, omdat u met zo’n lage weerstand niet tegen gele koorts kunt worden gevaccineerd. Als u antimalariamiddelen gaat gebruiken: het antimalariamiddel Malarone heeft de minste bijwerkingen. Als u hiv-remmers gebruikt moet Malarone extra nauwkeurig worden ingenomen: elke dag, tijdens de warme maaltijd.

Hygiëne
De hygiëne en het voedsel zijn misschien in het buitenland anders dan in Nederland. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot diarree, zeker als uw CD4 laag is.

Tips om reizigersdiarree te voorkomen.
Wat te doen als u diarree krijgt?

Niveau gezondheidszorg
Als u echt gezondheidsproblemen hebt en naar een ontwikkelingsland gaat, moet u er rekening mee houden dat het niveau van de gezondheidszorg lager kan zijn. 3. Gaat u naar een warm land?

Zon
Verbranding door de zon – zeker als het wat ernstiger is – kan een extra belasting zijn voor uw weerstand. Gebruik extra sterke zonnebrandcrème als u co-trimoxazol (merknaam bijvoorbeeld Bactrimel) gebruikt of als u terugkerende herpesinfecties hebt. Bij terugkerende herpes kunt u met uw arts overleggen of het meenemen van een kuur valaciclovir (merknaam onder andere Zelitrex) zinvol is.Bewaartemperatuur 
Veel hiv-remmers moeten worden bewaard bij een temperatuur onder de dertig graden Celsius. Er zijn bij de plusapotheek koeltasjes verkrijgbaar om de pillen koel te bewaren.

4. Gaat u vliegen?
De Hiv Vereniging adviseert om al uw medicijnen gewoon mee te nemen in uw handbagage. Dan komt u niet in de problemen als uw vlucht extreme vertraging heeft, uw terugvlucht niet doorgaat of uw koffer zoekraakt. Eén op de zestig koffers komt niet meteen aan. Eén op de vier vluchten heeft meer dan een kwartier vertraging. Als u een korte reis maakt, kunt u uw medicijnen ook twee keer meenemen: in uw handbagage én in uw koffer. Als u medicijnen in drankvorm of injectiemiddelen gebruikt, kunt u de actuele regels checken op www.klm.nl (zoek op medicijnen). Als u een deel van die middelen in uw koffer meeneemt, neem dan in elk geval een ruime hoeveelheid als handbagage mee.

Lees verder