Uw toekomst

U kunt niet genezen van hiv, maar de levensverwachting van veel mensen met hiv is vrijwel gelijk aan die van mensen zonder hiv. Dat is in onderzoek vastgesteld voor mensen waarbij na 1996 de diagnose hiv is gesteld, en die op het moment van de diagnose een CD4 (maatstaf voor uw weerstand) boven de 350 hadden. Dat betekent dat steeds meer mensen in Nederland lang leven met hiv.

Er leven in Nederland naar schatting tegen de 20.000 mensen met hiv. De laatste jaren overlijden in Nederland jaarlijks ongeveer zestig mensen aan de gevolgen van hiv en aids. Er zijn ouderen die al jarenlang leven met hiv en er zijn ook mensen die op latere leeftijd met hiv geïnfecteerd raken.

Iets vaker andere aandoeningen
Als u lang leeft met hiv, kan het zijn dat u op een gegeven moment ook een andere aandoening krijgt. Als u ouder wordt hebt u sowieso een grotere kans om een ziekte te krijgen. Onder ouderen met hiv lijken een aantal ziektes vaker voor te komen dan onder leeftijdgenoten zonder hiv. Artsen en onderzoekers houden dit goed in de gaten. Bij het onderzoek in het ziekenhuis wordt elke keer uw gezondheid gecheckt. Zo kan een eventueel gezondheidsprobleem tijdig gesignaleerd worden.

Als u een gezondheidsklacht hebt, is het vaak niet meteen duidelijk waardoor die klacht wordt veroorzaakt. Een klacht kan komen doordat uw afweer is verminderd door hiv. Het jarenlang leven met een hiv-infectie kan ook op een andere manier uw gezondheid aantasten, bijvoorbeeld doordat uw bloedvaten worden beschadigd. Een klacht kan ook een bijwerking van een medicijn zijn, te maken hebben met ouder worden of op zichzelf staan. 

Bij het onderzoek in het ziekenhuis wordt elke keer uw gezondheid gecheckt. Zo kan een eventueel gezondheidsprobleem tijdig gesignaleerd worden. Vaak kan er dan wat aan worden gedaan: aanvullende medicijnen (tegen te hoge bloeddruk bijvoorbeeld), overstappen op andere hiv-remmers, stoppen met roken of uw voeding aanpassen (bij te hoog cholesterol bijvoorbeeld).

Mensen met hiv lijken wat sneller te verouderen en krijgen dus op iets jongere leeftijd ouderdomsklachten. Welke ziektes lijken iets vaker voor te komen onder ouderen met hiv?

Hepatitis C
Hepatitis C is een ernstige en zeer lastig te behandelen chronische leverontsteking. Hepatitis C kan worden overgedragen door onveilige seksuele contacten. Hepatitis C wordt niet seksueel overgedragen door hetero’s, en zoals het er nu uitziet ook niet door homomannen zonder hiv, maar de laatste jaren wel steeds vaker door homomannen met hiv. De behandeling van hepatitis C is zwaar en is lang niet bij iedereen succesvol. Als de behandeling niet aanslaat, moet u hopen dat uw lever het uithoudt tot het onvoorspelbare moment dat er een nieuwe behandelingswijze komt.