Dagelijks uw medicijnen innemen

Als het u lukt om voldoende therapietrouw te zijn, blijven de pillen uw leven lang werken. U bent therapietrouw als u zich houdt aan de richtlijnen van de behandeling:

Zomertijd wintertijd
Bij de overgang naar zomertijd en wintertijd kunt u uw pillen op uw gewone pillentijd blijven innemen. Een uur speling kan bij elke combinatie. 

Vergeten of te laat innemen
Als het een enkele keer gebeurt dat u uw pillen vergeet of veel te laat inneemt, kan dat geen kwaad. U hoeft dus niet in paniek te raken. Veel mensen gaan er op den duur iets ontspannener mee om. Als u erachter komt dat u uw pillen bent vergeten, neem ze dan meteen alsnog in. Op uw volgende pillentijd neemt u gewoon weer uw pillen in. Als u er bij uw volgende pillentijd achter komt dat u bent vergeten om uw pillen te slikken, is het bij sommige medicijnen aan te raden om een dubbele dosis te slikken en bij andere juist niet. U kunt uw hiv-consulent of plusapotheker vragen hoe dat bij uw medicijnen zit. 

Als u uw pillen regelmatig vergeet of veel te laat inneemt, is de kans groot dat uw pillen op een gegeven moment niet meer werken. Uw virus kan dan resistent worden tegen uw hiv-remmers. Dan werken vaak ook andere hiv-remmers uit eenzelfde groep niet meer. U kunt maar een beperkt aantal keren overstappen vanwege resistentie. Dat kunt u dus maar beter voorkomen door dagelijks uw pillen in te nemen.

Als u eenmaal met hiv-remmers begint, is het niet verstandig om te stoppen zonder dat u hier vooraf met uw dokter over hebt gesproken. Als u zomaar stopt met hiv-remmers of als u ze niet allemaal slikt, kan het zijn dat die pillen in de toekomst bij u niet goed meer werken.

Diarree, misselijkheid en overgeven