De combinatietherapie

Er is geen medicijn waardoor u kunt genezen van hiv en het is niet waarschijnlijk dat dat er de komende tien jaar komt. Met de medicijnen die er nu zijn kunt u het virus wel uw leven lang onderdrukken. Steeds meer mensen leven lang met hiv. Als u er op tijd achter komt dat u hiv hebt en dus op tijd met de hiv-behandeling kunt beginnen, lijkt het erop dat uw levensverwachting bijna gelijk is aan die van mensen zonder hiv. De inzichten bij artsen en onderzoekers in wat het beste moment is om te starten met hiv-remmers en wat een goede hiv-behandeling is, veranderen door de tijd heen. 

Omdat u een combinatie van medicijnen gebruikt, spreekt men van de combinatietherapie. De combinatietherapie bestaat meestal uit drie verschillende hiv-remmers. Het kan zijn dat u minder dan drie pillen slikt, omdat in één pil meerdere werkzame stoffen kunnen zitten. De combinatietherapie houdt in dat u een of twee keer per dag een tot zes pillen slikt. Dat doet u niet tijdelijk, maar voor de rest van uw leven. Omdat de hiv-remmers het virus onderdrukken, verbetert uw weerstand. U kunt gezond oud worden met hiv, maar het is wel van belang dat u elke dag uw medicijnen inneemt. 

Hiv-remmers, hiv-medicijnen, combinatietherapie, de cocktail, HAART, CART of ART
Hiv-remmers worden ook wel hiv-medicijnen genoemd. Dokters noemen de combinatietherapie ook wel HAART, CART of ART. In de volksmond wordt de combinatietherapie soms ‘de cocktail’ genoemd.

Spuiten of slikken?
Vrijwel altijd slikken! Met hiv moet u (op een gegeven moment) pillen slikken. Een pil is een heel praktisch medicijn: als u een flesje water meeneemt, kunt u een pil overal makkelijk innemen. Voor kinderen zijn er enkele hiv-remmers verkrijgbaar in vloeibare vorm, die zo een lagere dosering krijgen. En er is een hiv-remmer die u zelf kunt injecteren. Dat wordt alleen voorgeschreven aan mensen die hiv hebben dat resistent is tegen veel andere middelen.

Waarom moet u meerdere medicijnen gebruiken?
Hiv is een virus dat zichzelf slordig vermenigvuldigt. Als u maar één hiv-medicijn zou gebruiken, zit er tussen de vele slordige kopieën soms een virusvariant die de hiv-remmer te slim af is. Het virus vermenigvuldigt zich daarna alsof u geen hiv-remmer gebruikt. Deze eigenschap van hiv heet resistentievorming. Als u minstens drie hiv-remmers tegelijkertijd gebruikt kan er bijna nooit resistentie ontstaan. Het is wel een voorwaarde dat u elke dag uw medicijnen inneemt.