Het virus

U kunt gezond oud worden met hiv. Die kans is zelfs heel groot. Meer dan de helft van de mensen met hiv geven hun gezondheid het rapportcijfer acht, negen of tien. Minder dan een op de tien geeft zijn gezondheid een onvoldoende. Het is wel heel belangrijk dat u op een gegeven moment hiv-remmers gaat gebruiken en dat u die dan elke dag op tijd inneemt: een of twee keer per dag een tot zes pillen.

Hiv is een virus dat uw afweer tegen ziekteverwekkers (het immuunsysteem) verzwakt. Als het hiv-virus (ook wel aidsvirus genoemd) uw afweer aantast, kunt u bepaalde aandoeningen niet meer goed bestrijden. U kunt dan ziek worden van infecties waarvan mensen met een goede afweer niet ziek worden. 

Net hiv opgelopen
Direct nadat u hiv hebt opgelopen weet uw afweer nog niet hoe hij moet reageren. Deze fase wordt wel primaire infectie genoemd. Hiv kan dan uw afweer aantasten, zonder dat uw afweer hier iets tegen kan doen. Uw afweer heeft tijd nodig om dat te leren. Sommige mensen die hiv oplopen merken er niets van. Anderen hebben in de eerste twee maanden nadat ze het virus hebben opgelopen last van ziekteverschijnselen, omdat hun afweer in die periode snel verzwakt. Vaak beperkt dit zich tot een soort griepachtige verschijnselen, maar sommige mensen krijgen iets ernstigs, bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking, en moeten acuut in het ziekenhuis worden opgenomen.

Uw afweer onderdrukt het virus
Als u een virus hebt opgelopen, maakt uw afweer antistoffen om uw lichaam te beschermen. Die antistoffen blijven meestal uw hele leven in uw bloed. Bij de meeste virussen, zoals griep, wint uw afweer het van de infectie. Ook bij hiv maakt uw lichaam antistoffen tegen het hiv-virus. Die antistoffen onderdrukken het hiv-virus en geïnfecteerde cellen worden door uw afweer opgeruimd. Uw afweer herstelt zich en als u ziekteverschijnselen had direct na het oplopen van hiv, gaat u zich nu beter voelen.

Het virus wint het van de afweer
Uw afweer kan het hiv-virus echter niet uitschakelen. Het hiv-virus blijft dus in uw lichaam. Als u geen medicijnen zou gaan gebruiken is uw afweer het virus op een gegeven moment niet meer de baas. Hoe lang dat duurt, verschilt van persoon tot persoon. Soms is dat een aantal maanden, meestal meerdere jaren en soms meer dan tien jaar. Als u hiv-remmers gaat gebruiken voordat uw virus het wint van uw afweer, voorkomt u dat u (ernstig) ziek wordt. Hieronder staan de belangrijkste eerste klachten en ziekteverschijnselen die u zou kunnen krijgen als uw afweer vermindert. Dit is niet om u af te schrikken, maar om ervoor te zorgen dat u er alert op kunt zijn.

Als u er heel laat achter komt dat u hiv hebt
Als u er heel laat achter komt dat u hiv hebt, kan het zijn dat u op dat moment al ernstige gezondheidsproblemen hebt. Als u dan hiv-remmers gaat gebruiken, is het heel waarschijnlijk dat uw afweer zich gaat herstellen. Het kan dan jaren duren voordat uw afweer goed is opgeknapt. Maar ook in deze situatie is het heel waarschijnlijk dat uw gezondheidsproblemen sterk verminderen.

Aids
Als u hiv hebt, betekent dat niet dat u ook aids hebt. U hebt alleen aids als de hiv uw afweer zo ernstig heeft aangetast, dat u een opportunistische infectie krijgt. Als uw afweer extreem laag is, hebt u een grotere kans op bijvoorbeeld een bepaalde vorm van longontsteking (PCP) en toxoplasmose. Als u erachter komt dat u hiv hebt op het moment dat uw weerstand nog op peil is, krijgt u geen aids als u hiv-remmers gaat gebruiken. Als u al aids hebt, kunt u door het gebruik van hiv-remmers goed opknappen.

Opportunistische infectie
Dit is een infectie die normaal gesproken door uw afweer kan worden opgeruimd. Bij een heel lage weerstand (beneden de 200 CD4-cellen) kan zo’n infectie de kans grijpen om toe te slaan.

Vermoeidheid
Vermoeidheid komt nogal eens voor bij mensen met hiv. Af en toe, zonder dat u zich nou zo ontzettend hebt ingespannen. Dagelijks op enkele momenten, of zo ernstig dat het lastig is om (hele dagen) te werken. Vermoeidheid wordt nogal eens onderschat. Deze is niet meetbaar in uw bloed, maar kan wel een groot effect hebben op uw kwaliteit van leven. Het is raadzaam om het duidelijk te bespreken met uw internist of hiv-consulent. Meestal is er wel iets aan te doen. Het komt nogal eens voor dat de vermoeidheid minder wordt of overgaat als iemand een tijdje hiv-remmers gebruikt. Het is vaak een hele zoektocht om te bepalen waarom u moe bent, want er kunnen verschillende oorzaken tegelijk spelen. Waar kan de vermoeidheid door worden veroorzaakt?