Zonder hiv-remmers in het buitenland

Als u in het buitenland zonder hiv-remmers komt te zitten, is het zaak om zo snel mogelijk aan hiv-remmers te komen, liefst voordat u uw therapie moet onderbreken. In elk land, ook in Afrikaanse landen, zijn hiv-remmers beschikbaar voor westerlingen. Het is vrijwel altijd sneller om aan hiv-remmers te komen in het land waar u bent, dan om medicijnen uit Nederland te laten komen. U kunt zich hierop voorbereiden door u te verzekeren voor medische kosten in het buitenland. De alarmcentrale van uw verzekeraar kan in uw ziekenhuis een recept regelen, en uitzoeken waar u in uw vakantieland hiv-remmers kunt krijgen. Soms kunnen medicijnen ook worden opgestuurd, maar in landen waar de medicijnen niet verkrijgbaar zijn is opsturen vaak ook heel lastig. Vaak zullen daar dagen overheen gaan. Ter plaatse nieuwe medicijnen kopen en thuis declareren bij de zorgverzekeraar gaat sneller.

Als u de therapie onderbreekt ontstaat er een kans op resistentie. Mocht u echt onvoldoende medicijnen hebben en geen pillen kunnen regelen, zodat u gedwongen bent om te stoppen, overleg dan vóórdat uw pillen op zijn met uw internist. Want met hiv-remmers die langzaam worden afgebroken in het lichaam moet u langer doorgaan dan met hiv-remmers die snel worden afgebroken. Als u uw eigen internist niet kunt bereiken, probeer dan het advies van een andere arts te krijgen, van uw eigen ziekenhuis of van een ander ziekenhuis.

Merknaam kan anders zijn
Sommige hiv-remmers hebben in sommige landen een andere merknaam dan in Nederland. De werkzame stof is echter precies hetzelfde. Uw alarmcentrale kan dat voor u nagaan.

Tips om reizigersdiarree te voorkomen

Wat te doen als u diarree krijgt?
Vakantieliefde