Vakantieliefde

Veilig vrijen
In sommige landen is het wettelijk verplicht om veilig te vrijen als u hiv hebt. In Nederland is veilig vrijen doorgaans: bij vaginaal en anaal contact een condoom gebruiken. In sommige andere landen worden andere adviezen gegeven, bijvoorbeeld om een condoom te gebruiken bij oraal contact. U kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat uw vakantieliefde onder veilig vrijen hetzelfde verstaat als u.

Vertelt u over uw hiv?
Vertelt u over uw hiv aan uw vakantieliefde? In Zweden is het altijd verplicht om vóór de seks te vertellen dat u hiv hebt; voor zover wij weten is dat in andere landen niet zo. Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. In Nederland kunt u positieve reacties op uw hiv krijgen, maar mensen met hiv krijgen ook nogal eens afwijzende reacties. Als u vertelt dat u hiv hebt tegen iemand met een andere culturele achtergrond, is het erg moeilijk om te voorspellen hoe iemand reageert.

Risico gelopen?
Als er iets mis is gegaan met een condoom of als uw partner op een andere manier serieus risico heeft gelopen op hiv, dan kan hij of zij uiterlijk binnen 72 uur starten met een PEP-kuur. Uw partner loopt vooral risico als uw viral load detecteerbaar is. Een PEP-kuur is een behandeling van een maand met hiv-remmers, om te voorkomen dat iemand hiv-positief wordt. In sommige landen, zoals Frankrijk en Australië, wordt PEP nogal eens voorgeschreven. In andere landen, zoals Groot-Brittannië, veel minder vaak. In veel landen is de kans dat uw partner tijdig PEP kan gaan gebruiken erg onzeker. We kennen iemand die een ‘reserve-PEP-kuur’ voor zijn partner heeft meegenomen op reis. Dit kost echter ruim € 300 voor een startkuur van tien dagen en wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Voor deze PEP-kuur gebruikt gaat worden, is het zaak om medisch advies in te winnen. In verband met de taal en omdat men in een ander land anders met PEP om kan gaan is het wellicht het handigst om uw hiv-consulent in Nederland te bellen.