Positieve reisplanner | deel 2

5. Zijn er tijdverschillen?
Het is vaak het handigst om dezelfde sliktijden aan te houden als in Nederland, maar dan op de lokale tijd. Als er een tijdverschil van één of twee uur is, kunt u in één keer overstappen op de lokale tijd. Let erop dat die twee uur de speling is ten opzichte van de vorige keer dat u uw pillen hebt ingenomen. Als u uw pillen normaal gesproken eenmaal daags om 9 uur inneemt, maar ze – omdat u vroeg gaat vliegen – al om 6 uur inneemt, kunt u ze niet in een land waar het twee uur later is dan in Nederland de volgende dag om 9 uur innemen. Dan zit er 29 uur tussen twee slikmomenten; dat is te veel.

Grotere tijdverschillen? Grote stappen, snel thuis!
Bij grotere tijdverschillen kunt u het best uw pillentijd in een paar grotere stappen aanpassen tot u uw pillen weer op de vertrouwde tijd kunt innemen, maar dan op de lokale tijd. De tijdsperiode waarmee u met uw slikschema kunt schuiven, verschilt per combinatie. Het is handig om het aanpassen van uw slikschema te bespreken met uw hiv-consulent, internist of plusapotheek. Bij het aanpassen zijn er drie aandachtspunten:

Gebruikt u ook andere medicijnen?
Bij hiv-remmers is de speling die u kunt aanhouden kleiner dan bij vrijwel alle andere medicijnen. Het is daarom vaak het handigst om uw andere medicijnen ‘mee te schuiven’ met uw hiv-remmers.

6. Wanneer gaat u op reis?
Het is geen aanrader om naar het buitenland te gaan als u minder dan zeg een maand geleden bent gestart of overgestapt op andere hiv-remmers. In de eerste periode is de kans groter op een allergische reactie en op bijwerkingen.

7. Bent u verzekerd voor medische kosten in het buitenland?
Zo’n verzekering is van belang voor het geval dat u medische kosten maakt of uw medicijnen kwijtraakt. Als u buiten Europa reist, is het belangrijk om te checken of deze verzekering wereldwijde dekking heeft. U kunt u verzekeren voor medische kosten in het buitenland op twee manieren:

8. Bent u voorbereid wat u moet doen als u uw pillen een keer vergeet in te nemen of moet overgeven?
Als u erachter komt dat u uw pillen bent vergeten, neem ze dan meteen alsnog in. Op uw volgende pillentijd neemt u gewoon weer uw pillen in. Als u er bij uw volgende pillentijd achter komt dat u bent vergeten om uw pillen te slikken, is het bij sommige medicijnen aan te raden om een dubbele dosis te slikken en bij andere juist niet. Voor u naar het buitenland gaat is het goed om uw hiv-consulent te vragen hoe dat bij uw combinatie zit. Bespreek dan meteen wat u moet doen als u binnen drie uur nadat u uw pillen hebt ingenomen moet overgeven. Dan bent u daar maar op voorbereid. Dit voorschrift verschilt ook per combinatie.

9. Gebruikt u medicinale cannabis, slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Flunitrazepam en Rohypnol, middelen tegen ADHD en/of sterke pijnstillers?
Cannabis en andere medicijnen die onder de opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hier staan in veel landen strenge straffen op. Uw plusapotheker kan u vertellen of medicijnen die u gebruikt onder de opiumwet vallen. U kunt het ook zelf checken op de website van het CAK. Wat u moet doen als u zo'n middel wilt meenemen naar het buitenland, verschilt van land tot land. Op de website van het CAK staan per land de regels.

Lees verder