Plusapotheken introduceren PrEP Plus

Vanaf woensdag 1 november bieden de 17 plusapotheken in Nederland PrEP Plus, een combinatie van tabletten, gebruiksadviezen, tips, herhaalafleveringen en volstrekte privacy. PrEP levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van nieuwe hiv-infecties.

Willem Rauwerdink is plusapotheker bij Apotheek de Kolk in Almelo en voorzitter van de stichting plusapotheken, het samenwerkingsverband van zeventien in hiv gespecialiseerde apotheken in Nederland: ‘Ik maak me er al jarenlang boos over dat het zolang duurt voordat de hiv-preventiepil in Nederland beschikbaar is. Nederland loopt hopeloos achter. In steden als Londen en San Francisco zorgt PrEP voor een sterke daling van het aantal nieuwe hiv-infecties. Ik heb de afgelopen jaren van me laten horen bij de PrEP-workshops tijdens het congres van Soa Aids Nederland op Wereld Aids Dag, bij het debat over PrEP in De Balie en bij het symposium vorig jaar van het H-TEAM in het AMC, het samenwerkingsverband dat zich inzet om hiv in Amsterdam terug te dringen. Het is te zot voor woorden dat de minister wacht tot 2018 op een advies van de Gezondheidsraad over de vergoeding van PrEP. Als plusapotheken hebben we elf jaar kennis en ervaring in de apotheekzorg rondom hiv-medicijnen en die zetten we nu ook in voor PrEP onderde noemer PrEP Plus. We leveren zo onze bijdrage aan het terugdringen van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland.’

Fred Verdult is initiatiefnemer van plusapotheken: ‘De belangrijkste hiv-wetenschapper die Nederland heeft gekend was prof. Joep Lange. Sinds 2011 pleitte hij voor PrEP. Op 17 juli 2014 gaf Joep Lange voor hij naar Schiphol ging voor de vlucht met de MH17, die hem fataal werd, een interview aan RTL Nieuws waarin hij vertelt over het belang van PrEP.’ Bekijk hieronder het interview.

PrEP Plus houdt in: bij elke plusapotheek is PrEP altijd op voorraad. De plusapothekers en plusassistenten volgen geregeld een hiv-nascholing en weten onder welke voorwaarden PrEP gebruikt kan worden en welke ondersteuning hierbij nodig is. Plusapotheken hebben goed contact met (huis)artsen, GGD’s en hiv-behandelcentra in de regio, zodat afstemming goed en makkelijk plaatsvindt. En last but not least: we weten dat privacy heel belangrijk is als het gaat om hiv en het voorkomen daarvan en daar houden we goed rekening mee.

Lees het bericht van Aidsfonds over PrEP