In het nieuws: resistentie voor hiv-medicijn

Een studie gepubliceerd in gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet was in het nieuws: het hiv-virus wordt snel resistent tegen het hiv-medicijn tenofovir. Deze werkzame stof zit in de combinatiepillen Atripla, Complera, Eviplera, Stribild en Truvada. Als het virus resistent is geworden voor een hiv-medicijn, dan werkt dat hiv-medicijn minder of niet meer. Zo’n bericht kan tot ongerustheid leiden als u hiv-medicijnen gebruikt.   

De reactie van hiv-behandelaar Guido van den Berk van het OLVG in Amsterdam: ‘De afgelopen jaren hebben we in het OLVG bij onze ongeveer drieduizend hiv-patiënten geen toename geconstateerd in resistentieproblemen. In de praktijk vormt resistentie voor het overgrote deel van de hiv-patiënten geen probleem. Tenofovir is een belangrijk onderdeel van veel hiv-behandelingen en dit onderzoek brengt daar geen verandering in. De kans op resistentie staat of valt met de vraag: lukt het een patiënt om therapietrouw te zijn?’ 

Therapietrouw zijn betekent dagelijks uw hiv-medicijnen op tijd innemen. Daarnaast betekent therapietrouw zijn dat u rekening houdt met eventuele voorschriften in de bijsluiter van uw medicijnen: bij sommige medicijnen moet u juist wel eten, bij andere juist niet en weer bij andere maakt dat niet uit.