Hiv-medicatie bij no deal Brexit

Bij plusapotheken komen heel begrijpelijk veel vragen over een no deal Brexit: blijven dan alle hiv-medicijnen verkrijgbaar? Plusapotheken houden dit nauwgezet in de gaten. Elk hiv-medicijn blijft leverbaar. Bij enkele hiv-medicijnen kan het zijn dat je tijdelijk moet overstappen van het merkgeneesmiddel op een merkloos oftewel generiek middel.

Een no deal Brexit is de situatie dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder dat hier nadere afspraken over zijn gemaakt. Dit zou op zaterdag 30 maart kunnen gebeuren. In zo’n situatie zijn medicijnen die zijn geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, niet meer automatisch geregistreerd in de Europese Unie.

Enkele weken geleden maakte minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend dat er ongeveer vijftig medicijnen zijn waarbij problemen met de beschikbaarheid kunnen ontstaan. Het kan zijn dat deze lijst binnenkort bekend wordt gemaakt. Op deze lijst staan ook enkele hiv-medicijnen. Mocht dat een hiv-medicijn zijn dat jij gebruikt, dan hoef je daar niet enorm van te schrikken: van de hiv-medicijnen op die lijst zijn merkloze versies beschikbaar. Merkloze medicijnen hebben precies dezelfde werkzame stof, alleen de pil ziet er anders uit, de pil bevat andere hulpstoffen en het kan zijn dat je in plaats van een combinatiepil enkele lossen pillen moet gebruiken. Niemand zit hierop te wachten, dus laten we hopen dat deze no deal Brexit wordt voorkomen.